Josephine

Dochter van Nel en Tiny, zus van Martien. Daar begon mijn leven, in Geldrop. Om vervolgens op te groeien in Kaatsheuvel waar de Efteling altijd dichtbij was en verhalen in de vorm van sprookjes ook. Mijn ouders gaven ons veel mee aan cultuur, kunst, samenzijn met mensen. En zoals alle ouders waren er ook dingen die ze niet konden geven; daar mocht ik later zelf mee aan de slag.

De dood kwam vaak voorbij; verlies van een achterneefje van 2 maanden, de moeder van mijn oppaskindjes, een klasgenootje, een bijzondere vriend. Dat maakte dat ik nadacht over de zin van het leven en wat mijn antwoord daarop was. Mijn moeder overleed toen ik 20 jaar en zij 53 jaar oud was. Dat maakte de vraag naar hoe ik zin geef nog meer noodzakelijk. Het duurde tijd en tranen voor ik daar ook professioneel mee aan de slag kon gaan.

Toen ik stiefmoeder werd van 4 kinderen, die kort daarvoor hun moeder hadden verloren, deed ik veel nieuwe ervaringen op. Kinderen die rouwen, die verdergaan en zoeken in elke fase van hun leven; dat raakte me en raakt me nog steeds. Er kwamen nog 3 dochters bij en in dit samengestelde gezin was er ook altijd weer iets te ontdekken. Over je plek in het systeem, over je verhouden tot een ander, over samen en apart.

Er zijn steeds weer momenten waarop die vraag voorbij komt; trouwen, moeder en stiefmoeder worden en vele jaren later een scheiding. Door onder andere die levenservaringen en door mooie opleidingen bij Phoenix-opleidingen, door coaching bij Riet Fiddelaers, door de School voor Transitie vond en vind ik nog steeds meer en meer mijn eigen antwoorden. Hierdoor kan ik dichtbij mensen en de bijzondere momenten staan waarop de vragen groter zijn dan de oude antwoorden.

Ik houd van mensen en hun verhalen; geef ze woorden, een luisterend oor, een verrassend verhaal dat richting of ruimte geeft aan wat is. Ik houd van een wijntje, van een haardvuurtje op de late avond en het geluid van de zee om mijn hoofd leeg te maken.

Ik ben dankbaar voor het werk dat ik mag doen, voor de ander en mezelf. Iedere dag weer.

Vorige slide
Volgende slide