"Ik voel me verloren
Als ik jou moet verliezen
En ik blijf van je dromen
Want ik kan je niet missen
Ik kan je niet missen"

Stef Bos

Uitvaartbegeleiding

Als iemand overlijdt volgen er dagen waarin je vol van emotie voor veel keuzes komt te staan. Je wordt vaak op en neer geslingerd tussen je gevoel en alle praktische zaken die onder tijdsdruk geregeld moeten worden.

Als je dat overkomt terwijl je jong bent heb je misschien nog nooit nagedacht of hoeven denken over wat er dan allemaal moet en kan. En tegelijk voel je de de druk dat je het maar 1 keer kan doen. Je bent dan soms al snel geneigd om te denken; hoe hoort het in plaats van te voelen wat willen wij echt.

Dan is het fijn als er iemand is die alle tijd en aandacht voor jullie heeft. Iemand die je laat weten wat er mogelijk is en die je helpt om daarin keuzes te maken die echt bij jullie passen. Met oog voor de kosten en vooral de details die het bijzonder maken.

Uitvaartbegeleiding is gezinsbegeleiding

Zeker als de dood veel te vroeg een van jullie wegneemt moet er aandacht zijn voor het hele gezin. Wie heeft wat nodig en hoe zorgen we daarvoor? Kunnen we helpen met het contact met school of de vrienden, is er iets nodig naar de familie om jullie heen en wat vraagt bijvoorbeeld de sportvereniging waar jullie of een van jullie vaak kwam?

Hoe betrekken we kinderen. Wat kan er op welke leeftijd. Hoe beschermen we hen ook tegen dit grote verdriet dat zomaar hun leven op zijn kop zet?

Ieder gezin heeft eigen gewoonten, eigen wensen. Daar heel precies bij aansluiten is de specialiteit van Josephine. Kleine en grote signalen oppikken en vertalen naar een afscheid zoals het alleen van jullie kan zijn.

Afscheid van een ouder

En ze leefden nog lang en gelukkig gaat helaas niet voor iedereen op. Als een ouder ziek wordt en te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is volgt een moeilijke tijd. Soms gaat dat over weken, maar ook wel over jaren. Afhankelijk van de soort van de ziekte leer je als gezin daar rekening mee houden. Ziekenhuisbezoeken, uitslagen, aanpassingen in huis misschien maken opeens deel uit van je leven.

Voorgesprek en kennismaken
Wanneer is dan het moment om ook na te denken over wat komen gaat? En met wie doe je dat? Als het je lukt om dit tijdig te doen heb je de kans om te ontdekken wat je wil en met wie je dat straks gaat doen. Want daar heb je een keus in! Als jij vooraf met iemand in gesprek gaat weet je of er een klik is en het vertrouwen om dat moeilijke stuk later samen aan te gaan.

Josephine is naast uitvaartbegeleider ook rouwbegeleider en kan zo ook in de tijd voor het overlijden waardevolle tips geven. Hoe doe je dit met de kinderen, wie kan je betrekken, welke herinneringen kun je nu nog vastleggen? Zo af en toe samen theedrinken en daarover praten maakt ook dat je elkaar leert kennen en je kan dan samen toegroeien naar het afscheid dat komt.

Die gesprekken kunnen ook tijdens een spelletje met de kinderen of een tekening die we samen maken. Het mag op hun manier en daarbij kunnen we vaak ook samen lachen! Kinderen kunnen hun vragen stellen, al eens mee gaan kijken op de begraafplaats of in het crematorium en als je wil vertellen we samen aan de klas wat er thuis gebeurt.

En zijn je kinderen al in de puberteit of zelfs student, dan betrekken we hen op een manier die bij die leeftijd past.

Uitvaartbegeleiding is schoolbegeleiding

Zowel bij het overlijden van een kind of jongere als een ouder is er vaak een school die met vragen zit. Hoe begeleiden we de leerling? Wat vertellen we de klas? Wat kunnen we doen en wat kunnen we beter laten?

Ook deze begeleiding hoort erbij. Want in een vroeg stadium afstemmen geeft rust en houdt de regie bij het gezin dat het meemaakt. Niet ieder kind wil een gedenkhoekje in de klas bijvoorbeeld.

Deze begeleiding is ook al heel waardevol als een ouder of kind ongeneeslijk ziek is. Het is zelden te vroeg om daar hulp bij te vragen.

Op maat

Als uitvaartbegeleiding zo afgestemd is op jullie als gezin dan verdwijnt meestal de druk van de keuzes die je moet maken. Dan ontstaat het met elkaar vanuit wie jullie zijn en wat je hebt meegemaakt.

Er is iemand die gewend is om je in korte tijd echt te leren kennen en dat te vertalen naar een afscheid dat in alle opzichten van jullie is. Daarbij kan je heel veel zelf doen als je dat wil en ook veel uit handen geven als dat beter bij jullie past.

Het is en blijft enorm verdrietig als je afscheid moet nemen in een levensfase waarin dat niet is wat je verwacht. Ik weet ook niet of er echte troost is als de dood te vroeg komt. Samen een nieuwe herinnering maken om te koesteren bij alle andere, dat kan wel. Omdat in het afscheid alle liefde die er is, en die er blijft, zichtbaar wordt. Een afscheid om vast te pakken als je los moet laten.

Josephine heeft al veel gezinnen geholpen met de uitvaartbegeleiding. Steeds weer anders. Steeds weer met heel veel liefde en inmiddels met heel veel ervaring. En toch begint ze steeds weer met een blanco boek zodat het echt jullie boek wordt dat we schrijven in de dagen dat we samen werken aan een afscheid.

En daarna blijft ze ook nog graag even in de buurt als dat helpend is. Met een luisterend oor, praktische tips en een warme schouder.