"Ik voel me verloren
Als ik jou moet verliezen
En ik blijf van je dromen
Want ik kan je niet missen
Ik kan je niet missen"

Stef Bos

Babyuitvaart

Plotseling of verwacht moet er een uitvaart worden geregeld. Dat doe je maar 1 keer en mag een vertaling zijn van het leven met elkaar. Daarin zijn veel kleine details van belang. 

Zwanger

In blijde verwachting noemen we het.
Als het maar gezond is, zeggen we dan.

Want dat is het belangrijkste voor alle ouders.
Soms hoop je op een jongen of zou een meisje juist welkom zijn.
Maar die andere dingen gaan voor.

Er zijn controles en testen. Het is hier in Nederland allemaal goed geregeld.

Anders

En toch gebeurt het dat een kindje nog in de buik overlijdt, dat een kindje ziek is en je een onmogelijke keuze moet maken, dat kindjes zo vroeg worden geboren dat hun kwetsbaarheid groter is dan de kracht van hun lijfje. Of dat je kindje kort na de geboorte ziek wordt of niet meer wakker.

Uitvaart

Dan moet je opeens een uitvaart regelen voor je kindje, voor je baby. Een babyuitvaart vraagt om grote aandacht voor kleine dingen. Een babyuitvaart is heel anders dan die van een volwassene. Een babyuitvaart is ontzettend verdrietig en dat vraagt om zorgvuldige woorden, rituelen. Een babyuitvaart wil je aankleden met bloemen die niet groter dan je kindje zijn. Misschien ga je liever naar de kinderboerderij dan een crematorium. Of kies jij voor een babyuitvaart op het vlinderveld van de natuurbegraafplaats en maak je daar een plekje om te herinneren?

Vervoer

Je mag als ouders in Nederland er altijd voor kiezen om zelf jullie kindje te vervoeren. Gewoon in je eigen auto of bijvoorbeeld met een rouwauto die speciaal ontworpen is voor het vervoer van een overleden baby of kind. Je mag ook iemand uit je eigen omgeving vragen om jullie te rijden. Het gaat er om dat ieder detail van de babyuitvaart passend is voor jullie.

Kinderen

Misschien zijn er ook al andere kinderen in jullie gezin die uitkeken naar een broertje of zusje. Soms willen ouders hen beschermen tegen het grote verdriet door ze weg te houden bij het overleden kindje of de uitvaart. Met goede begeleiding wordt vaak duidelijk dat kinderen hier wel mee om kunnen gaan en dat hen weghouden niet goed is.

Ook kinderen in jullie familie- of vriendenkring kunnen betrokken worden. Het verdriet mag er zijn en zij als kleinsten worden daarin betrokken op een manier die past bij hen en hun leeftijd.

Grootouders

Bij bijna iedere babyuitvaart is er ook aandacht voor de opa’s en oma’s. Zij maken mee dat hun kind een groot verdriet heeft en verliezen een kleinkind. Zo zijn er ook ooms en tantes die met hun verdriet een weg zoeken. Door iedereen te betrekken hoop ik ook voor de toekomst een steunend netwerk om het gezin heen te vormen. Voor al die dagen die nog komen waarop jullie kindje wordt gemist.

Tweeling

Af en toe vermengen vreugde en verdriet zich op een manier die ouders voor grote uitdagingen stelt. Als je zwanger bent van een twee- of meerling en 1 van de kindjes overlijdt, waar andere(n) leven. Dan zijn er zorgen om het kindje dat leeft en groot verdriet om de kleine die je moet laten gaan. Je wil er voor allebei je kinderen zijn en voelt je steeds in een spagaat.

Waar je dan ook met je kindje verblijft, ik kom naar je toe. Want dan kunnen jullie dichtbij het andere kindje blijven. Samen vinden we de antwoorden op hoe jullie afscheid gaan nemen naast de voortdurende zorg voor je andere kind. We zorgen er samen voor dat niemand daarin iets tekort komt en zullen bijvoorbeeld vaak foto’s maken van de uitvaart voor het andere kindje later.

Een babyuitvaart is ook weer maatwerk. Zoals jullie ouders zijn, zo neem je afscheid. Met jullie kleuren en keuzes, met jullie liefde die groots is voor het kleine leven dat je maar zo even mocht koesteren.