"Ik voel me verloren
Als ik jou moet verliezen
En ik blijf van je dromen
Want ik kan je niet missen
Ik kan je niet missen"

Stef Bos

Kinderuitvaart

Het begeleiden van een kinderuitvaart is intens verdrietig en heel bijzonder tegelijk. Natuurlijk heb ook ik liever dat niet nodig is. Dat mensen een mooi leven mogen hebben en dan tevreden hun ogen sluiten.

Te jong

Maar ook kinderen sterven. Plotseling, na een periode van ziek zijn of soms nog bij mama in de buik. Een kinderuitvaart vraagt om andere aandacht, kleinere stappen en heel andere woorden. Een kinderuitvaart raakt iedereen die er bij betrokken is. Ouders moeten middenin dagen vol emoties en vaak de zorgen voor andere kinderen keuzes maken die geen mens wil maken.

Ambacht

Een kinderuitvaart verzorgen is dan ook een vak apart. Waarin ervaring telt en ik tegelijk altijd weer met een blanco plan begin. Zo kan ik luisteren en daarna vertalen wat er deze keer voor jullie als ouders, broers, zussen, grootouders, vrienden en vriendinnen, noem maar op, nodig is.

Keuzes

Dat ligt natuurlijk aan de leeftijd van een kind, en ook aan het soort gezin, aan de doodsoorzaak, aan de impact op de nabije en wijde omgeving. Een kinderuitvaart moet zijn als de vingerafdruk van dit kind. Hoe klein of al bijna volwassen ook.

In de details moet je hem of haar herkennen. In de keuze van de locatie, de kleuren en de woorden. in het grote of juist kleine samenzijn. In de drankjes en de muziek, in het vervoer en in alle dagen die leiden naar de uitvaart toe.

Een kinderuitvaart is zoveel meer dan ballonnen en tegelijk kunnen die ballonnen voor jouw kind van enorme waarde zijn. Want daar gaat het om; om wat waarde heeft als het op jouw pad komt dat je een kinderuitvaart moet vormgeven.

Ervaring

Ik begeleidde ouders van kinderen in alle leeftijden. Er waren baby’s die we opbaarden in water, er waren tieners die hun vrienden thuis ontvingen met chips en cola. Er waren ouders die kozen voor groots en met velen, en er waren ouders voor wie de uitvaart klein en intiem mocht blijven. Iedere kinderuitvaart staat in mijn geheugen gegrift. Het contact blijft vaak nog lang omdat je die dagen zo intens met elkaar onderweg bent. En ook omdat ik veel ouders op Wereldlichtjesdag040 vaak weer terugzie.

Nooit meer ?

Iets in mij hoopt dat ik het nooit meer hoeft te doen. Dat er iets komt dat het verhindert dat kinderen doodgaan.

Als het nog niet zo ver is en jij komt ervoor te staan een kinderuitvaart te moeten regelen, weet dan dat je op me kan rekenen.

Een kinderuitvaart voor leven dat nog maar net was begonnen, een uitvaart voor je kind dat al volwassen was of daarnaar onderweg. Een uitvaart in grote of kleine kring, bij de thuis, als een festival of in de natuur. Een uitvaart met bellenblaas en lieve liedjes of een dj die je van je sokken blaast. Alles kan en bijna alles mag; als het maar bij jullie past. Als het maar troost geeft, ook als er geen troost is die je verdriet kleiner maken kan.

Aandacht

Een kinderuitvaart begeleiden betekent voor mij ook dat er aandacht is voor het hele gezin, voor de familie, de school en als het van toepassing is de collega’s, de sportvereniging en de de online vrienden.

Kennismaken

En hoewel niemand eraan wil denken, weet dat vooraf kennismaken met mij en kijken of de klik er is heel moeilijk en spannend is en achteraf bijna altijd veel rust en meer overzicht geeft. Als de situatie zo is dat je weet dat je kind gaat overlijden dan kom ik graag vooraf al met je in gesprek zodat je wat meer tijd hebt om over alle mogelijkheden na te denken en te komen tot die keuzes die echt van jullie zijn.