"Ik voel me verloren
Als ik jou moet verliezen
En ik blijf van je dromen
Want ik kan je niet missen
Ik kan je niet missen"

Stef Bos

Uitvaartbegeleiding voor gezinnen

Plotseling of verwacht moet er een uitvaart worden geregeld. Dat doe je maar 1 keer en mag een vertaling zijn van het leven met elkaar. Daarin zijn veel kleine details van belang. Hoe betrek je de kinderen, hoe zorg je voor jezelf?

Afscheid van een ouder

En ze leefden nog lang en gelukkig gaat helaas niet voor iedereen op. Als een ouder ziek wordt en te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is volgt een moeilijke tijd. Soms gaat dat over weken, maar ook wel over jaren. Afhankelijk van de soort van de ziekte leer je als gezin daar rekening mee houden. Ziekenhuisbezoeken, uitslagen, aanpassingen in huis misschien maken opeens deel uit van je leven.

Voorgesprek en kennismaken

Wanneer is dan het moment om ook na te denken over wat komen gaat? En met wie doe je dat? Als het je lukt om dit tijdig te doen heb je de kans om te ontdekken wat je wil en met wie je dat straks gaat doen. Want daar heb je een keus in! Als jij vooraf met iemand in gesprek gaat weet je of er een klik is en het vertrouwen om dat moeilijke stuk later samen aan te gaan.

Josephine is naast uitvaartbegeleider ook rouwbegeleider en kan zo ook in de tijd voor het overlijden waardevolle tips geven. Hoe doe je dit met de kinderen, wie kan je betrekken, welke herinneringen kun je nu nog vastleggen? Zo af en toe samen theedrinken en daarover praten maakt ook dat je elkaar leert kennen en je kan dan samen toegroeien naar het afscheid dat komt.

Die gesprekken kunnen ook tijdens een spelletje met de kinderen of een tekening die we samen maken. Het mag op hun manier en daarbij kunnen we vaak ook samen lachen! Kinderen kunnen hun vragen stellen, al eens mee gaan kijken op de begraafplaats of in het crematorium en als je wil vertellen we samen aan de klas wat er thuis gebeurt.

En zijn je kinderen al in de puberteit of zelfs student, dan betrekken we hen op een manier die bij die leeftijd past.

Josephine

Josephine was zelf 20 jaar toen haar moeder na een periode ziek zijn overleed. Er was toen in 1993 nog weinig aandacht voor haar als dochter in dat proces. Daarna werd ze stiefmoeder van 4 kinderen die hun moeder verloren toen ze tussen de 4 en 11 jaar waren. Ze zag wat het met hen deed en hoe het van betekenis blijft in hun leven.

Als ze dit nu in andere gezinnen mag begeleiden weet ze dus hoe het voelt. Vanuit dat gevoel hoopt ze ieder kind en iedere ouder die dit mee moet maken een groot hart onder de riem te steken in de begeleiding van het gezin voor, tijdens en na de uitvaart.